Mere om FPS
Kompetencer til fremtidens opgaver
Forsvarsministeriets område skal investere i læring og fleksible uddannelser.
På den måde kan vi sørge for, at vi matcher den teknologiske udvikling samt konstant stræber mod at løfte vores kompetencer.
Foto: Magnus Stig Mikkelsen
Se initiativerne her
Som led i fastholdelsen af konstabler i Hæren udbredes en erhvervsrettet uddannelse for konstabler i hele Hæren. Uddannelsen skal give incitament til fastholdelse og samtidig bane vejen for den enkelte konstabels videre karriere som faglært i Forsvaret eller i det omkringliggende samfund.
Der er udviklet en model for militære lærlinge, der åbner mulighed for at ansætte stampersonel som militære lærlinge og aflønne dem som konstabler.
Initiativet er designet til at tiltrække og fastholde kvalificeret personale ved at tilbyde en struktureret uddannelsesvej inden for militærtjeneste. Gennem programmet får lærlingene mulighed for at opbygge faglige kompetencer og praktisk erfaring inden for ministerområdet.
Modellen sikrer en systematisk og professionel tilgang til uddannelse og udvikling af militært personel, samtidig med at det bidrager til opretholdelsen af en stærk og velfungerende arbejdsstyrke. Ved at integrere militære lærlinge skaber vi en stabil og dygtig arbejdsstyrke, der kan møde fremtidens udfordringer med stærke forudsætninger.
Flere officerer og befalingsmænd får mulighed for kompetenceudvikling gennem Fleksibel adgang til Master i Militære Studier og Militær Akademi Uddannelse. Tiltagets formål er at motivere og fastholde medarbejdere ved at muliggøre en tidlig påbegyndelse af videregående uddannelser på Forsvarets egne uddannelsesinstitutioner.
Initiativet arbejder for at imødegå faldende motivation blandt medarbejderne og forhindrer samtidig, at de unge søger uddannelser uden for Forsvaret[FSEW1] , der er mindre relevante for ministerområdet.
Nyansatte civile ledere får tilbudt en grundlæggende kompetencepakke ved Forsvarsakademiet med fokus på ledelse af ministerområdets medarbejdere. God ledelse er afgørende for trivsel og faglig udvikling, hvorfor vi investerer i, at de nye ledere kommer godt fra start.
Initiativet indgår i en overordnet strategi for at styrke og fremtidssikre kompetenceudviklingen på Forsvarsministeriets område. Strategien omfatter bl.a. udbredelse af erhvervsrettede uddannelser, samarbejde med arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU) og de civile uddannelser samt åbning for mere fleksibel adgang til videreuddannelser.
Medarbejdere, der har folkeskolens afgangsprøve som deres højeste afsluttede uddannelse, bliver tilbudt individuelle opkvalificeringsforløb for at hæve deres færdigheder inden for dansk, matematik og andre relevante fagområder.
Det realiserer vi gennem skræddersyede færdighedsafklaringsforløb hos den lokale afdeling af VUC Erhverv. Initiativet er en del af Forsvarsministeriets overordnede målsætning om at styrke og fremtidssikre kompetenceudviklingen.
Målsætningen omfatter udbredelse af erhvervsrettede uddannelser, styrket samarbejde med arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU) og civile uddannelser samt åbning for mere fleksibel adgang til videreuddannelser.
Forsvaret og Beredskabsstyrelsen etablerer et tæt samarbejde med de civile uddannelsesudbydere for at styrke forbindelsen og samspillet mellem militære og civile uddannelser. Initiativet indebærer oprettelsen af en faglig gruppe under Forsvarsakademiet for at lette samarbejdet.
Partnerskabet med de civile uddannelsesinstitutioner giver nye og dokumenterede kompetencer, der kan anvendes både inden for og uden for ministerområdet.
Den overordnede vision om at styrke og fremtidssikre kompetenceudviklingen på Forsvarsministeriets område inkluderer også initiativer som udbredelsen af erhvervsrettede uddannelser, forstærket samarbejde med arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU) og de civile uddannelser, samt åbning for mere fleksibel adgang til videreuddannelser.
Hvert år vil vi uddele en Kompetenceudviklingspris til en person, myndighed eller organisation, som har ydet en særlig indsats inden for kompetenceudvikling på Forsvarsministeriets område.
Initiativet anerkender og belønner de særlige indsatser på kompetenceudvikling i hverdagen, som er så vigtige for faglig udvikling og trivsel. Den overordnede vision om at styrke og fremtidssikre kompetenceudviklingen på Forsvarsministeriets område inkluderer også initiativer som udbredelse af erhvervsrettede uddannelser, forstærket samarbejde med arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU) og de civile uddannelser, samt åbning for mere fleksibel adgang til videreuddannelser.
Som en del af offboarding-processen vil alle afgående uniformerede medarbejdere blive tilbudt en reservekontrakt eller en tilknytningsaftale for at optimere overgangen til reserven. Vi erkender vigtigheden af at bevare værdifulde kompetencer ved at tilbyde en naturlig overgang til reserven ved medarbejderes fratrædende.
For at nå den planlagte personalevækst er det nødvendigt at forenkle det nuværende ansøgningssystem og skabe synlige karriereveje. Initiativet styrker samtidig reservens rolle ved at muliggøre anvendelse af civil erfaring i opgaveløsningen på Forsvarsministeriets område.
For at prioritere rekrutteringen til reserven ved fratrædelse skal vi sikre klare karriereveje med uddannelses- og karriereudviklingsmuligheder. Målet er at gøre reserven meningsfuld og attraktiv for den enkelte reservist i alle livsfaser.
For at styrke reservens rolle som en fleksibel arbejdsstyrke foreslår vi en udvidet mulighed for at aktivere og anvende reserven i forhold til nuværende praksis. Initiativet optimerer udnyttelsen af reservens kapacitet og kompetencer i operative opgaveløsninger på Forsvarsministeriets område.
En mere effektiv aktivering af reserven er afgørende for at imødekomme behovene i den samlede opgaveløsning. Ved at prioritere reserven som en værdifuld ressource ved fratrædelse sikres en kontinuerlig tilførsel af kvalificeret personale.
Det understreger vigtigheden af at etablere tydelige karriereveje, der tilbyder reservister muligheder for uddannelse og karriereudvikling, hvilket gør reserven til en meningsfuld og attraktiv mulighed for den enkelte.
Initiativet om at inkludere civile i reserven sigter mod at skabe muligheder for ansættelse af både eksterne og allerede civilt ansatte inden for ministerområdet i reserven. Det åbner op for en bredere og mere mangfoldig tilgang til reserven, hvor civil erfaring kan anvendes i den operative opgaveløsning på Forsvarsministeriets område.
Ved at tiltrække civile ressourcer styrkes reservens kapacitet og bidrag til den samlede opgaveløsning. Initiativet understreger vigtigheden af at tilbyde klare karriereveje, uddannelsesmuligheder og karriereudvikling for civile reservister, hvilket gør reserven til en meningsfuld og attraktiv mulighed for alle involverede parter.
Initiativet om proaktiv rekrutteringsindsats blandt tidligere uniformerede ansatte indebærer en målrettet indsats for at fastholde forbindelsen til Forsvarsministeriets område. Det inkluderer en systematisk tilgang, hvor tidligere uniformerede medarbejdere kontaktes og tilbydes en kontrakt i reserven, hvilket bidrager til at bevare deres tilknytning til ministerområdet.
Mange medarbejdere forlader i dag ministerområdet uden at modtage tilbud om at fortsætte i reserven, og dette initiativ sigter mod at ændre den nuværende praksis. Ved at styrke mulighederne for reserven og prioritere rekruttering fra tidligere uniformerede medarbejdere bidrager initiativet til den samlede opgaveløsning på Forsvarsministeriets område.
Det understreger behovet for klare karriereveje og muligheder for uddannelse og karriereudvikling for reservisterne, hvilket gør reserven til en meningsfuld og attraktiv mulighed.
Øget anvendelse af AMU-systemet til at kompetenceudvikle medarbejderne på ministerområdet.