Mere om FPS
Attraktive karriereveje
Vi skaber gennemsigtige og tydelige karriereveje, hvor medarbejdernes familie- og karrieredrømme i højere grad kan gå hånd i hånd med ministerområdets behov for at bemande de operative opgaver.
Foto: Henrik Palshøj
Se initiativerne her
Det nye bemandingssystem for uniformerede medarbejdere indebærer implementeringen af dialogbaserede karriereplaner mellem den enkelte medarbejder og vedkommendes leder.
Samtidig fortsætter det eksisterende ansøgningssystem for stillinger, vi kan besætte med både civile og militære medarbejdere. Der lægges vægt på karrieresamtaler for civile medarbejdere for at fremme kompetenceudviklingen og styrke deres karriereveje. Den nye tilgang til bemanding sigter mod at supplere ansøgningsprocessen og sikre besætning af stillinger, herunder kritiske stillinger, både geografisk og kompetencemæssigt, på tværs af Forsvarsministeriets område.
Gennem styrket karriereplanlægning og rådgivning ønsker ministerområdet at skabe transparente karriereforløb og håndtere udfordringer med bemanding, samtidig med at systemet er åbent for ansøgere, der vender tilbage efter eksterne job eller uddannelsesophold.
Den nærmere udformning af bemandingssystemet udvikles stadig, og der vil blive givet nærmere information, når det iværksættes.
Vi styrker karriereveje for alle medarbejdere ved at lave et nyt bemandingssystem, hvor øget brug af karriereplaner supplerer ansøgningssystemet. Det nye bemandingssystem skal sikre tydelige karriereveje, give lederuddannelse i karriere- og kompetencevejledning og hænger tæt sammen med øget mulighed for at kompensere, når medarbejdere flytter geografisk efter næste stilling.
Karriereplanlægningen skal ske i tæt dialog mellem medarbejderen og dennes chef eller leder, og med adgang til kvalificeret karriererådgivning for at sikre det tværgående perspektiv på hele Forsvarsministeriets område.
Den styrkede karriereplanlægning og rådgivning sker både for at imødekomme ønsket om gennemsigtige karriereforløb, og for at håndtere udfordringer med bemanding af visse kritiske stillinger. Bemandingssystemet skal være et åbent system, hvor ansøgere føler sig velkomne, også til at vende retur efter en periode med eksternt job eller uddannelse.
Vi investerer i vores tidligere medarbejdere ved at søsætte projektet ”velkommen tilbage”, der består af karrierevejledning, frivillig mentorordning og uddannelse m.m.
Initiativet, der består af fem delelementer, skal gøre det mere attraktivt for tidligere ansatte at vende tilbage til vores arbejdsplads, og bidrage til den nye tilgang til bemanding.
Ved at styrke karriereplanlægning og rådgivning imødekommer vi ønsket om transparente karriereforløb og håndterer udfordringer med bemanding i et åbent system, hvor ansøgere føler sig velkomne, også efter perioder med eksternt arbejde eller uddannelse.
Vi udvikler en digital platform som en udvidelse af det eksisterende karrieresite, der sigter mod at klargøre karrierespor, uddannelsesmuligheder og arrangementer på ministerområdet. Den digitale platform retter sig mod chefer, uniformerede og civile ansatte. Platformen vil tilbyde et omfattende overblik over ministerområdets karrierespor, planer, job- og uddannelsesmuligheder, samt relevante arrangementer og kontaktpersoner.
Initiativet supplerer ansøgningssystemet og fremmer bemanding på tværs af ministerområdet, herunder i kritiske stillinger. Styrket karriereplanlægning og rådgivning er nøglen til gennemsigtige karriereforløb og effektiv håndtering af bemandingsudfordringer.
Vi etablerer strategiske samarbejder med civile virksomheder for at muliggøre deleordninger med ministerområdets medarbejdere. Initiativet har til formål at fastholde medarbejdere, der kunne have forladt ministerområdet.
Det supplerer bemanding af stillinger på tværs af Forsvarsministeriets område, herunder kritiske stillinger med hensyn til geografi og kompetencer. Gennem tæt dialog, styrket karriereplanlægning og adgang til kvalificeret karriererådgivning imødekommer vi ønsket om klare karriereforløb og effektiv håndtering af bemandingsudfordringer.
Vi skal tiltrække medarbejdere til lokalsamfundet gennem en systematiseret proces, der støtter op om medarbejderens ægtefælles jobsøgning samt familiens samlede integration og forankring i det lokale miljø. Initiativet omfatter støtte til ægtefællers jobsøgning og integration af familien i lokalsamfundet med fokus på job, skole og fritid.
Der lægges vægt på et forbedret samspil mellem medarbejderens familie, det lokale foreningsliv og garnisonernes faciliteter, hvilket skal lette familiens adgang til tjenestestedet.
Forsvarsministeriets Personalestyrelse udvikler koncernfælles retningslinjer, værktøjer og huskelister for strukturerede on- og offboardingforløb. Et site oprettes for at centralisere overordnede retningslinjer og værktøjer i forbindelse med både on- og offboarding af medarbejdere.
Det er afgørende for trivslen og tilknytningen til en ny arbejdsplads, at nye medarbejdere får et godt indtryk og føler sig velkommen. Derfor styrker vi onboardingen, så vi understøtter, at vi alle kan bidrage til at nye kollegaer kommer godt ombord.
Når kollegaer afgår, skal vi lære af dem – hvad kan vi gøre for at blive en endnu bedre arbejdsplads? Og vi skal fastholde den gode relation, så de ønsker at vende tilbage med nye erfaringer og viden. Derfor styrker vi den systematiske offboarding-indsats.
Vi udvikler et digitalt onboardingværktøj med henblik på at styrke og forenkle onboardingsprocessen for nye medarbejdere. Værktøjet sigter mod øget digitalisering af processerne forbundet med onboarding og skal sikre en professionel og velorganiseret modtagelse af nye medarbejdere. Værktøjet vil blandt andet facilitere bestilling af PC, arbejdsplads og ID-kort.
Fokus på on- og offboarding understreger betydningen af en positiv overgang til en ny arbejdsplads, som har en gavnlig effekt på medarbejdernes læring, faglige selvtillid, udvikling af relationer og jobtilfredshed.
Samtidig vil vi intensivere indsatsen for offboarding både for at forstå årsagerne til medarbejdernes afgang og for at fastholde positive relationer og tilknytning til tidligere ansatte gennem netværk og systematisk indsats.
Vi implementerer onboarding-arrangementer med formålet at give nye medarbejdere bedre kendskab til vores arbejdsplads. Arrangementerne indebærer besøg ved udvalgte dele af ministerområdet, hvor de nye medarbejdere får mulighed for at møde og tale med kollegaer forskellige steder i koncernen.
Formålet er at styrke fællesskabet og forståelsen på tværs af ministerområdet, så man, uanset om man arbejder på et kontor i en støttende styrelser eller i den forreste operative linje, kender kollegaernes virkelighed og taler sammen på tværs.
Vi implementerer en kompensationsordning for fleksibilitet for at imødekomme behovet for en mere agil og tilpasningsdygtig arbejdsstyrke. Ordningen vil belønne medarbejdere, der demonstrerer fleksibilitet og villighed til at påtage sig forskellige roller og opgaver inden for organisationen.
Målet er at skabe incitamenter for medarbejdere til at være åbne over for nye udfordringer og muligheder inden for ministerområdet. Tilgangen supplerer det eksisterende ansøgningssystem og karriereplanlægning ved at tilføje en ekstra dimension af incitamenter for medarbejdere til at udvikle deres kompetencer og bidrage til organisationens succes.
Gennem en dialogbaseret tilgang vil ministerområdet fremme en kultur med åbenhed og støtte, hvor medarbejdere føler sig værdsatte og anerkendt for deres fleksibilitet og engagement.
Der indføres i tillæg til den eksisterende officersuddannelse en ny officersuddannelse som professionsbachelor. Professionsbacheloruddannelsen muliggør rekruttering til officersuddannelse direkte fra ungdomsuddannelserne og gør det desuden mere attraktivt at påbegynde en officersuddannelse for allerede ansat stampersonel og ministerområdets mellemledere.